Koča je izhodišče za obisk kočevske narave

Razgledi

Koča se nahaja v dolinici pod Mestnim vrhom, zato ponuja razgled le na okoliški gozd jelke in bukve.

Razglede na kočevsko polje z mestom Kočevje, proti severovzhodu na Malo goro nad Ribniškim poljem, Goteniško goro z Goteniškim Snežnikom (1289 m, najvišji vrh na Kočevskem) ter na vzhodu na Kočevski Rog ponujajo bližnji vrhovi – Mestni vrh (1034 m), Fridrihštajn (978 m), Livoldski vrh (981 m), Požgani hrib (1009 m),…

Z razgledi ob lepem vremenu z naših vrhov sežemo še dlje!
V smeri jugovzhod ter jug proti Gorskemu Kotarju, na Klek ter vrhove Velike Kapele in Risnjaka, vidimo Gorjance, zasavsko pogorje, daleč za Malo goro pa tudi Kamniške Alpe ter levo od njih Julijce s Triglavom.

Koča kot vozlišče planinskih poti

Koča pri Jelenovem studencu je stičišče Velike in Male planinske poti. Ti sta del, preko 120 km dolge, Kočevske planinske poti na katero smo članice in člani PD Kočevje zelo ponosni.
Od koče, v smeri SV, vodita proti Kočevju Grajska in Kalanova pot (bolj strma). V smeri proti JZ nas planinska pot vodi do Kočevske Reke in naprej do sedla Krempe (944 m), v smeri JV pa skozi prelepe, spreminjajoče se, gozdove visokega krasa prispemo do reke Kolpe ali se celo povzpnemo na urejen grad Kostel.V smeri SZ nas planinska pot vodi mimo Ledenika (1072 m) in Slovenskega vrha (1041 m), se spusti proti Jasnici in nadaljuje po poti Planinskega društva Ribnica vse do postojanke na Sveti Ani (910 m) nad Ribnico.
Vse štiri dominantne vrhove nad Kočevjem – to je Mestni vrh, Fridrihštajn, Livoldski vrh in Požgani hrib povezuje Trimčkova pot, ki je primerna predvsem kot enodnevni družinski izlet.

Značilnost visokega krasa Kočevske so tudi številne kraške jame in brezna (gostota kraških jam na Kočevskem največja v Sloveniji) in drugih kraških pojavov. 20 minut hoje od koče se nahaja Ledena jama (v okolici jame je izločen tudi istoimenski gozdni rezervat), katere posebnost je vhod jame obrnjen na jug ter led, ki v jami ostaja preko celega leta. Eleonorina jama je od Koče pri Jelenovem studencu oddaljena 1 uro hoje. Jama je bila opremljena za ogled že pred 2. svetovno vojno; ogled jame s strokovnim vodstvom je možen tudi danes. Jama treh bratov ima ime po treh prelepih stebrih na koncu jame. Od koče je oddaljena 20 minut.