Koča pri Jelenovem studencu

DOBRODOŠLI

Koča pri Jelenovem studencu, postojanka Planinskega društva Kočevje, je vsekakor zeleno srce društva. Lahko je izhodišče vašega obiska okoliških planinskih poti, lahko je le mesto vašega postanka ali končna točka vašega pohajkovanja po Kočevskem.

Kontakt

Planinsko društvo Kočevje
Trg Zbora odposlancev 16 A
1330 Kočevje

Telefon

Bojan Ciglič, predsednik PD Kočevje ☎: 031 582 387
☎: 041 471 329 – infomacije o koči
☎: +386 41 521 001 – oskrbnik koče

Naslov

Koča pri Jelenovem studencu
Podgorska ulica 63
Lokacija: JR9W+XW Kočevje

Zemlj.širina: X = 45,620013
Zemlj.dolžina: Y = 14,847318

Odpiralni čas

Koča je odprta:
petek od 14. do 22:00 ure,
soboto od 8. do 22:00 ure,
nedelje in praznike od 8. do 18:00 ure.

Kapacitete koče

V koči je 40 postelj
(v 6. sobah).

Skupna ležišča (10 ležišč).

V gostinskem prostoru je 40 sedežev.
V posebni sobi 40 sedežev.

Prijetni prostori v okolici koče (100 obiskovalcev).

Dostopnost

Peš:
Kalanova pot – 1 ura 10 min
Grajska pot – 1 ura 15 min
MTB trail center – koča – 1 ura 15 min
Po gozdni cesti – 2 uri in 15 min (9 km)

Z avtom (avtobusom):
Avtobusna postaja Kočevje, Podgorska ulica, po označeni gozdni cesti do urejenega parkirišča nad kočo – 20 do 30 min (9 km).

Koča pri Jelenovem studencu, postojanka Planinskega društva Kočevje, je vsekakor  zeleno srce društva.  Je center planinstva na Kočevskem.

To je bila tiha, a močna želja ustanoviteljev planinskega društva, ki so leta 1952 prevzeli obstoječi gozdarski koči (brunarici) – zavetišči za gozdne delavce ter bolje ohranjeno preuredili v planinsko postojanko ter jo kot tako ponudili članom in drugim pohodnikom, ki so kočo z leti obiskovali v vse večjem številu. Danes je Koča pri Jelenovem studencu ena najbolj priljubljenih ter rekreacijsko in turistično najpomembnejša (najbolj obljudena)  točka obiska narave na Kočevskem.

Ponuja veliko. Koča z gozdno jaso je izhodišče številnim planinskim potem po okoliških gozdovih ter do razglednih točk, ki jih v bližini ponujajo Mestni vrh, Livoldski vrh ter Fridrihštajn z razvalinami gradu Friderika Celjskega. Tu sta še Ledena in Eleonorina jama, gozdni rezervat Mestni vrh z Risovo naravoslovno potjo. Toplota peči ter vonj po domačih jedeh ob vikendih sta še dodatna razloga za obisk te prijetne in mirne lokacije sredi kočevski gozdov.

Koča je odprta od petka popoldan do nedelje ter ob praznikih skozi vse leto. Za skupine jo po dogovoru odprejo izven delovnika. V gostinskem prostoru je 40 sedežev, prav toliko v posebni sobi. V 6 sobah je 40 postelj, na skupnem ležišču pa 10 ležišč, objekt ima sanitarije v pritličju in nadstropju (v zimskem času obratuje poljsko stranišče); gostinska prostora sta ogrevana s pečjo na drva; voda je kapnica, studenec je oddaljen 60 m, elektrika je iz sončnih celic, zasilni vir je agregat.

Okolico koče predstavlja jasa sredi gozda. Tu so poleg odprtega kurišča nameščene lesene mize in klopi za okoli 100 obiskovalcev.

Koča je oskrbovana z vsemi brezalkoholnimi in alkoholnimi pijačami. V koči je možno naročiti enostavno prehrano, za skupine je, po predhodnem dogovoru, možno naročiti tudi ostalo prehrano. Standard v koči omogoča organizacijo raznih prireditev, seminarjev, tečajev in podobno za 30 do 35 udeležencev, vse po dogovoru s predsednikom društva oz. oskrbnikom.

Dostop do koče:

Peš:
– s parkirišča PD v Podgorski ulici po Kalanovi poti – 1 ura 10 minut
– s parkirišča PD v Podgorski ulici po Grajski poti – 1 ura 15 minut
– z MTB trail centra v Dolgi vasi, mimo Fridrihštajna – 1 ura 15 minut
– s Koč pri Kočevski Reki, čez Nagelbihel – 2 uri 10 minut
– po gozdni cesti – 2 uri in 15 min (9 km)

Z avtom (avtobusom):
– avtobusna postaja Kočevje, Podgorska ulica, po označeni gozdni cesti do urejenega parkirišča nad kočo – 20 do 30 min (9 km).