Vodniški odsek

Med delujočimi kočevskimi društvi, v drugi polovici 19. stoletja, ni bilo društva, ki bi se ukvarjalo s hojo v hribe. Redki »turisti«, kot so takrat imenovali pohodnike in hribolazce, so po takrat neoznačenih poteh obiskovali priljubljene izletniške točke: izvir reke Rinže, Rožni studenec, razvaline gradu Fridrihštajn, Jelenov studenec, Eleonorino in Ledeno jamo, Kameni zid nad Gotenico, Zdihovo, gradove Kostel, Ortnek in Turjak ter kočevsko Švico z Borovcem, Krokarjem in Krempo.
A ljudi, vsaj posameznike, je vedno vodilo neznano. Hribi in gore, narava, razgledi ter osvajanje vrhov so bili vedno svojevrsten magnet, užitek, izziv, tudi način življenja.
Z namenom varnejšega koraka v gorah, primerne opremljenosti in poznavanja uporabe opreme ter dobrega počutja na turah in izletih je bili v PD Kočevje ustanovljen Vodniški odsek. Organizirano vodenje planinskih izletov z usposobljenimi vodniki sega v obdobje 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Danes v Vodniškem odseku deluje 11 usposobljenih vodnikov PZS, prav tako se v društvu lahko pohvalimo z delujočo seniorsko skupino.

Načelnik:
Toni Žuk (A, B, D)
✉: toni.zuk@gmail.com
☎: 041 322 918

Člani:
Simon Figar   (A,B,D)   T: 041 373-184
Zinka Levstik    (A)        T: 031 212-894
Dare Lipovac   ( A )      T: 041 572-576
Milan Mlakar   (A)      T: 041 351-482
Vida Ofak   (A)              T: 068 195-307
Tone Ožbold   (A,B,D)   T: 041 359-768
Peter Poje   (A,B,D)        T: 031 598-666
Branka Rajner   (A)         T: 031 329-035
Tomaž Špehar  ( A,B,D)  T: 041 395-447
Štefka Ule   (A,B)            T: 051 410-577

Več o Vodniški komisiji Planinske zveze Slovenije.

Organizirane in strokovno vodene ture so najboljše zagotovilo za varnejše obiskovanje gorskega sveta. S svojim delom vodniki želimo približati gore vsem, ki bi jih radi spoznali na varen in prijeten način. S svojim programom vodniki ponujamo vrsto aktivnosti različnih težavnostnih stopenj, kjer vsakdo lahko najde nekaj primernega zase.

Vodnik je lahko vsak član-ica PD Kočevje, ki ima rad gore in ima rad  ljudi s katerimi jih deli. Ker je vsaka pot sestavljena iz korakov, obiski gora pa so zahtevne, lahko tudi nevarne izkušnje, je potrebno znanje, izkušnje ter ustrezna psiho-fizična pripravljenost posameznika.

Pogoj za opravljanje nalog Vodnika PZS je seveda ustrezna strokovna usposobljenost planinca. Uspešno zaključen osnovni, 12 dnevni tečaj in uspešno opravljene mentorske ture so pogoj za pridobitev naziva Vodnik PZS – SD 1 (A kategorija), ki omogoča vodenje lahkih označenih in neoznačenih poti. Pridobljena licenca PZS – SD 2 (B kategorija) omogoča vodenje zahtevnih in zelo zahtevnih označenih poti, zahtevnih neoznačenih poti in lahkih brezpotij ter zahtevnih zavarovanih poti (ferate, klettersteige), vključno z 2. težavnostno stopnjo. Z nadaljnjimi izobraževanji pri Planinski zvezi Slovenije je možno pridobiti licence za vodenje lahkih in zahtevnih poti v snegu, vodenje po brezpotjih, vodenje turnih smukov, itd.

“Kjer je volja, je tudi pot.”

Pridružite se ekipi vodnikov!