Osilniška planinska pot (Mirtoviči – Kobila – Bosljiva loka (Mirtoviči))

Osilniška planinska pot (Mirtoviški potok (260 m) – Kobila (710 m) – Mirtoviči je ena od najslikovitejših planinskih poti na Kočevskem in nudi najlepše razglede na Osilniško dolino in kanjon reke Kolpe.

Izhodišče poti je vas Mirtoviči (pri mali hidroelektrarni). V prvem delu pot teče pot ob slikovitem Mirtoviškem potoku, kjer lahko spotoma obiščemo korito manjšega pritoka imenovanega Modri Poh. Nadaljujemo po poti v sotesko, tik ob strugi enega večjih pritokov Mirtoviškega potoka. Pridemo do mesta kjer ob deževju voda izvira izpod z mahom poraslih skal. Tu označena pot skrene močno v levo in se po serpentinah povzpne na večji skalni blok (razgled), nato pa nadaljuje naprej po lovskih stezah nad glavnim tokom Mirtoviškega potoka. Steza se prilagaja terenu, čez čas prečkamo glavni tok, ki pride izpod Krokarja in Krempe, naša steza pa se dvigne pod prepadno ostenje in kmalu smo zopet pri enem od pritokov. Tu se lovska steza konča mi pa se, deloma po grebenu, deloma v vijugah, povzpnemo v sedlo pod Kobilo, kjer se pridružimo poti, ki pripelje iz sedla Krempe in pelje v Bosljivo Loko. Skupno s to potjo se povzpnemo na Kobilo (710 m). Po poti se nato pričnemo spuščati proti dolini. Kmalu za A drogom elektro omrežja se ločimo od skupne poti in krenemo v levo smer, navzdol v dolino Mirtoviškega potoka. Po približno 3 do 4 urah pridemo na izhodišče, kjer smo pričeli s pohodom. Pot je zmerno zahtevna, zlasti v mokrem pa obstaja nevarnost zdrsa.

2:00 h

Trajanje

5.5 km

Dolžina poti

500 m

Višinska razlika

Srednja

Težavnost

Informacije (tudi aktivni zemljevid in sled poteka poti) dosegljive oz. na voljo na spletni strani Zavoda Kočevsko.