Osilnica – Bezgarska planina (Šajbnik)

Pot do Bezgarske planine nad Zgornjo Kolpsko dolino je pot skozi čudovite, a na drugi strani, skoraj pozabljene osilniške vasice, je pot številnih razgledov daleč naokoli ter še ena pot narcis, ki spomladi krasijo Bezgarsko planino.

Izhodišče planinske poti je vas Osilnica, najmanjša slovenska občina in v pretežni meri poteka po starih poteh, po katerih so nekdaj hodili domačini iz številnih zaselkov v Osilnico oziroma naprej do Kočevske Reke in Kočevja.

Iz Osilnice, v smeri proti Petrini, za hišo s hišno številko 1, prečimo manjši potoček ter nadaljujemo pot po markirani pešpot v smeri proti vasici Križmani in naprej vasici Bezgovica ter uživamo v čudovitih razgledih na Sveto Goro in Gorski Kotar. Za zadnjo hišo v vasi Bezgovica nas planinske smerne table usmerijo v breg; pot se postopoma prične strmeje vzpenjati. Na krajšem, strmejšem, odseku poti se nam z desne priključi še pot prihajajoč od 18. serpentine ceste na Strmo Reber. Pot nas skozi bukov gozd hitro popelje do Bezgarske planine, ki je spomladi posuta z narcisami, skozi leto pa je na zemljevidu metuljev in čebel zarisana kot mesto sladke, dišeče, cvetlične paše.

1:40 h

Trajanje

4.5 km

Dolžina poti

615 m

Višinska razlika

Srednja

Težavnost

Na poti vam bo v pomoč karta Kočevska planinska pot.

©Planinsko društvo Kočevje - Vse pravice pridržane - All rights reserved