Mala Kočevska planinska pot

Mala Kočevska planinska pot je del 120 km dolge Velike Kočevske planinske poti. Ta poteka od Koče pri Jelenovem studencu do Kolpe pri Gorenji Žagi, po obronkih kolpskega kanjona do sedla Krempe in se preko Borovca in Kočevske Reke vrne do koče.

Izhodišče poti je avtobusna postaja v Kočevju, od koder je slabega pol kilometra do podnožja hriba, kjer imamo na izbiro dve poti: uro peš hoje po krajši in strmejši Kalanovi poti in uro petnajst po položnejši in daljši Grajski poti. Markacije nas pripeljejo do planinske postojanke kočevskega planinskega društva »Koče pri Jelenovem studencu«.

Pot nadaljujemo na Mestni vrh, ki s svojimi 1034 m kraljuje nad mestom Kočevje. Približno 25 minut hoje je oddaljen vrh Fridrihštajn (970 m). Ime je dobil po gradu, ki ga je dal zgraditi Friderik Celjski v letih 1422 do 1425. Zgodba o nesrečni ljubezni Veronike in Friderika je bila povod za več literarnih del, ki so jih napisali Slovenci, Avstrijci, Nemci in Čehi.

Preko Livoldskega vrha in spusta do vasi Štalcerji zapustimo pogorje Stojne in se spuščamo v dolino Kolpe. V vasi Gorenja Žaga dosežemo Kolpo in s tem najnižjo točko kočevske poti (208 m). Slabih 200 m nad Kolpo se nahaja Kostelski grad mimo katerega se pot še naprej vzpenja in po kakšnih dveh do treh urah pri Vrana steni dosežemo rob kolpskega kanjona. Ta se najbolj izrazito vije vse od Dola pri Predgradu pa do Osilnice.

Kočevska planinska pot se nadaljuje preko več vrhov in razgledišč kot je Orlek (800 m), Kuželjska stena (874 m). Vmes se nam pri razvalinah lovskega gradiča na Stružnici pridruži Kostelska planinska pot, ki pa nas na Rakah zapusti in se vrne na izhodišče v vas Potok pri Fari. Naslednja vrhova sta Borič (915 m) in vrh Krempe (942 m) od koder se spustimo v sedlo Krempe na 860 m nadmorske višine. Tu je večje križišče Kočevske planinske poti, desna pot nas pelje proti Borovcu, Kočevski Reki in mimo Ledene jame nazaj do Koče pri Jelenovem studencu kjer se Mala Kočevska planinska pot zaključi.

Pot je označena s Knafelčevo markacijo in 13 kontrolnimi točkami. V PD Kočevje smo za obisk poti pripravili dnevnik, planinsko karto in spominsko značko.

Pot je zaradi svoje dolžine primerno razdeliti v 2 – 3 dnevne etape.

Natančnejše informacije o poti so zbrane v dnevniku; prav tako vam bo v pomoč podrobna karta, ki jo lahko dobite tukaj.

20:30 h

Trajanje

54.0 km

Dolžina poti

2050 m

Višinska razlika

Težka

Težavnost

©Planinsko društvo Kočevje - Vse pravice pridržane - All rights reserved