Planinska pot Borovec – Bosljiva Loka ob Kolpi

Planinska pot Borovec (676 m) – Sedlo Krempe (866 m) – Bosljiva Loka (264 m) oziroma Mirtoviči (260 m) je še ena od poti, ki vodi po »stezicah naših prednikov«. Po njej so nekdaj krajani vasi jugo-vzhodno od Osilnice hodili po opravkih v Kočevsko Reko in naprej do Kočevja.
Naš opis poti se prične v vasici Borovec, kjer lahko parkiramo in se napotimo po označeni poti – najprej po asfaltu do odcepa in nato po makadamu v desno do zaselka Inlauf. Nadaljujemo čez travnik navzgor po vlaki, gremo skozi gozd in kmalu smo zopet na travnikih, tokrat pod Sedlom Krempe. Travnik je v maju posuti z narcisami, ki pa nas lahko spremljajo tudi naprej ob poti v dolino. V samem sedlu se nam odprejo čudoviti razgledi na dolino Kolpe, stene samega kanjona ter hribovje na Hrvaškem. Pod seboj vidimo Kobilo – razpotegnjen hrbet po katerem gre naša pot. Tu je tudi križišče planinskih poti. Leva pot bi nas odpeljala na vrh Krempa (942 m) in naprej proti Kostelu, desna do roba pragozda Krokar in naprej na Cerk (1190 m).
Naša pot, ki gre v začetku tudi v desno, pa po slabih 100 m skrene v levo navzdol proti Kolpi. Pot gre najprej skozi borov gozd, nato pa postaja vse bolj razgledna. Nad nami se dvigajo stene Krokarja, na desni vidimo Loško steno, na levi Kuželjsko steno, v daljavi hrvaško hribovje s Snježnikom in Risnjakom, v dolini pa slišimo šumenje pritokov Mirtoviškega potoka. Kmalu se prične pot še bolj strmo spuščati in pridemo na razpotje, kjer se nam z leve pridruži Osilniška planinska pot, ki prihaja od Mirtoviškega potoka. Mi nadaljujemo naravnost in kmalu smo v sedlu pod Kobilo. Od tu je dokaj strm vzpon, deloma po okljukih, na najvišjo točko Kobile (705 m). Nadaljujemo po izredno razgledni poti po samem grebenu – malo gor – pa več dol, da pridemo do A droga elektro omrežja. Tu je zopet razpotje, leva pot bi nas popeljala v Mirtoviče, mi pa gremo v desno navzdol in kmalu lahko namočimo noge v osvežujoči Kolpi.
Če pa bi pri A drogu krenili proti Mirtovičem, bi pot lahko nadaljevali po Osilniški poti, ki bi nas pripeljala nazaj v sedlo pod Kobilo in nato na Sedlo Krempe in v Borovec. Za takšno, deloma krožno pot, pa bi porabili kar okoli 5 ur dokaj naporne hoje.

2:00 h

Trajanje

5,5 km

Dolžina poti

602 m

Višinska razlika

Srednja

Težavnost

Informacije (tudi aktivni zemljevid in sled poteka poti) dosegljive oz. na voljo na spletni strani Zavoda Kočevsko.

©Planinsko društvo Kočevje - Vse pravice pridržane - All rights reserved