NARAVOVARSTVENA EKSKURZIJA – VELIKI JAVORNIK Z OBISKOM CENTRA DINA

Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine je v soboto, 20. maja 2023 izvedel naravovarstveno ekskurzijo na Veliki Javornik z obiskom Centra o velikih zvereh Dina Pivka. Iz PD Kočevje so se naravovarstvene ekskurzije udeležili štirje člani. Ekskurzijo sta vodila Rozalija in Rudi Skobe, oba VGN in vodnika PZS z licenco. Do zbirnega mesta smo se peljali z osebnim vozilom. Iz smeri Kočevja smo se peljali po cesti Kočevje – Ribnica – Sodražica – Nova vas – Bloška polica – Grahovo – Cerknica – Rakek – Unec in se ob 7.40 uri pri odcepu za Rakov Škocjan združili z ostalimi udeleženci, ki so prišli iz relacije vožnje Novo mesto – Trebnje – Ljubljana.

Rozalija Skobe je pred odhodom na Veliki Javornik predstavila Notranjski narodni park na 222 km2 tega območja z najvišjim vrhom Javornik in potek ekskurzije. Nato smo skupaj pot nadaljevali na Veliki Javornik, ki je visok 1268 m in pri tem premagali 380 metrov višine na 3,6 km dolgi poti.  Prostrani gozdovi Javornika se razprostirajo od Postojne do Cerkniškega polja. V gozdovih Javornika prebiva veliko vrst ptic in drugih divjih živali kot so medved, volk in ris. Prvih sto metrov je bila pot strmejša in nato zložna vse do vrha. Malo pod vrhom smo se ustavili na prostoru, kjer se nahaja manjša hiška radiokluba Proteus iz Postojne, kjer smo imeli malico in počitek. Nato smo pot nadaljevali na vrh Velikega Javornika. Na poti so nas očarali gozdovi, predvsem prelepi sestoji bukovega gozda, s pogostimi javori in spomladansko cvetočo podrastjo in na vrhu s prekrasnim razgledom.

Ko smo zapustili Veliki Javornik smo se podali v njihov najbolj zahodni del, v Pivko kjer smo v Krpanovem domu obiskali Center o velikih zvereh Dina Pivka. Tam smo v cca uri in pol, v najbolj sodobni vodeni obliki predstavitve, spoznavali skrivnosti gozdov, kjer domujejo medved, ris in volk. Tisti bolj vešči so na video in avdio napravah lahko skrivnosti raziskovali tudi sami. Na desetih postajah s pomočjo interaktivnih medijskih orodij in zanimivih zgodb so se lahko potopili v svet treh velikih zveri. S tehnologijo navidezne resničnosti so na primer izkusili razlike v čutnem zaznavanju posameznih živali  in človeka. Tehnologija obogatene resničnosti nam je omogočila odkrivanje živalskih sledi po tleh centra, odzivni zasloni pa brskanje po objavah iz življenja posameznih osebkov na »zverbooku«.

Ker je ekskurzija predstavljala tudi II. del tečaja za pridobitev naziva gorski stražar v letu 2023, so bile ob zaključku tečaja vsem novim tečajnikom v avli Centra o velikih zvereh Dina, podeljene izkaznice in značke. Podelitev je opravila vodja OVGN pri MDO PD Rozalija Skobe.

Po ogledu Centra velikih zveri Dina smo se odpeljali do bližnjega gostišča, kjer smo si po želji privoščili hrano in pijačo. Domov smo se vrnili srečno, polni novih doživetij in spoznanj, saj smo občutili lepote neokrnjene narave Velikega Javornika in v poučno zabavnem centru Dina doživeli zanimiv svet volka, risa in medveda v ambientu čarobnega gozda s pomočjo najsodobnejše tehnologije virtualne in obogatene resničnosti. Vse to je za nas gorske stražarje in varuhe gorske narave, ker smo ljubitelji narave, poučno in zanimivo.

Novico pripravila: Majda Javoršek