Naravovarstvena ekskurzija na Ig na Ljubljanskem barju v hišo MOROSTIG

Odbor za varstvo gorske narave Dolenjske in Bele Krajine, pod vodstvom ga. Rozi in g. Rudi Skobe, je dne 15. aprila 2023 organiziral ekskurzijo na Ig na Ljubljanskem barju v hišo Morostig – hišo narave in kolišč.
Iz Kočevja nas je popeljala ga. Tina Kotnik in lahko se pohvalimo, da nas je prišlo največ od 6. planinskih društev. Skupaj nas je bilo kar 44 udeležencev, zato smo se za ogled razdelili v dve skupini.
Zgodba raziskovanja Ljubljanskega barja se začne na razstavi v Hiši Morostig. V stavbi je interaktivni muzej. Vodiča sta nas popeljala v čas kolišč izpred 5.000 let pred n. št.; spoznali smo zgodovino koliščarjev in zgodovino odkrivanja in raziskovanja tega edinstvenega bisera naravne in kulturne dediščine. Seznanili smo se tudi z bogato in edinstveno floro in fauno ter sedanje naravovarstvene vrednote Ljubljanskega barja.
Ponovno smo se spomnili na edinstvenost v svetovnem merilu – leta 2003 je bilo namreč na najdišču Stare Gmajne na Ljubljanskem barju odkrito najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu.
Po ogledu muzeja smo se odpravili po tematski poti, ki nas je pripeljala do kolišča v naravni velikosti, karseda pristno koliščarsko naselje na umetnem jezeru, imenovano Na kolih, kjer smo doživeli čas koliščarjev. V treh hiškah smo se seznanili z načinom življenja koliščarjev in spoznali kaj vse so že znali narediti – iz kamna, keramike, kosti, tkanine, kovin in rogovja.
Po poti smo uživali ob opazovanju narave, videli smo tudi še zadnje cvetoče močvirske tulipane.
Polni lepih novih vtisov in spoznanj smo ekskurzijo zaključili z druženjem ob kavici.
Hvala vsem organizatorjem ekskurzije, predvsem pa pohvala občini Ig in vsem, ki so projekt uresničili na izredno zanimiv in inovativen način, res vredno ogleda!
Zapisala: Milena Glavač

Več fotografij v Galeriji.