Grajska planinska pot čez Fridrihštajn do Koče pri Jelenovem studencu

Grajska planinska pot čez Fridrihštajn (970 m) nas popelje do razvalin gradu Fridrihštajn in v nadaljevanju do planinske postojanke Koče pri Jelenovem studencu. Fridrihštajnski grad je bil zgrajen leta 1425 in je povezan z ljubezensko zgodbo o Frideriku Celjskem in Veroniki Deseniški. Pot do gradu je označena z grajskim stolpom na beli podlagi in planinsko markacijo, do koče pa samo s planinsko markacijo.

Izhodišče poti je parkirišče Planinskega društva na koncu Podgorske ulice. Od tu krenemo proti hribu, levo mimo hiše družine Oražem. Prečkamo dve gozdni cesti. Na drugi, po okoli 100 metrih, zapustimo planinsko pot, ki gre proti Koči pri Jelenovem studencu in sledimo zelenim oznakam (grajski stolp na beli podlagi) ter kmalu zopet pridemo na tretjo gozdno cesto. To prečkamo in gremo po vlaki naravnost navzgor. Kmalu zagledamo ruševine in vhodni portal gradu.

Pot se tu razcepi: leva pelje v smeri proti Livoldskem vrhu, desna proti plezalni poti na Fridrihštajn in Požganem vrhu. Mi gremo naravnost po strmini ter skozi kamniti vhod stopimo na grajsko dvorišče. Do tu smo porabili okoli 1 ure hoje.

Z gradu se vrnemo na cesto, sledimo markacijam v levo, gremo mimo gozdarske koče in čez 150 m krenemo levo na vlako in po njej do koče.

Pot je lahka. Za celo pot potrebujemo okoli uro in pol hoda.

1:30 h

Trajanje

4.5 km

Dolžina poti

506 m

Višinska razlika

Lahka

Težavnost

Na poti vam bo v pomoč karta Kočevska planinska pot.

©Planinsko društvo Kočevje - Vse pravice pridržane - All rights reserved