MOČ BESEDE V OBJEMU KOČEVSKIH HRIBOV, 14. 1. 2023

V soboto 14.1.2023 je potekal že peta prireditev »Moč besede v objemu kočevskih hribov«, ki poteka v okviru mednarodnega festivala »Brati gore«. Letošnja prireditev je bila nekoliko drugačna kot v preteklih letih. Pripravil jo je Mladinski klub Kočevje v sodelovanju s Planinskim društvom Kočevje. Na prireditvi so sodelovali mladi iz Mladinskega kluba, pridružila pa ste se jim tudi mladinski pisatelj Stefan Boonen in ilustrator Melvin iz Belgije. Letošnja tema je bila posvečena ženskam, ki so oziroma še vedno »premikajo gore«.

Za začetek so se mladi v spremstvu obeh gostov povzpeli iz parkirišča v Podgorski, povzpeli po Kalanovi poti do Koče pri Jelenovem studencu. Za tem je sledil literarni del, ki je bil razdeljen v dva dela. V prvem so mladi predstavili ženske, ki so v preteklosti premagovali gore, ki so bile v njihovem času izključno v domeni moških. Tako so morale premagati dvojno oviro – splošno prepričanje, da ženske ne osvajajo vrhov in ovire, ki jim jih je na pot postavila na narava. Predstavljene so bile Bolivijske hribolazke, ki so se izkazale v Andih in ena od njih je njihovo pot opisala v knjigi iz katerih so mladi brali odlomke. Predstavljene so bile tudi slovenske gornice, ki so premikale meje, ne samo v ženskem svetu, marveč v alpinizmu na sploh.  Spomnili so se Mire Marke Debelak, Pavle Jesih in Marije Štremfelj. Vse so bile vrhunske alpinistke v Evropskem in svetovnem merilu. Prvi dve sta bili znani po številnih prvenstvenih smereh v slovenskih in tujih gorstvih, Marija in Andrej Štremfelj pa sta bila prvi zakonski par, ki je stal na najvišji gori sveta na Mont Everestu.

Drugi del prireditve je potekal v sodelovanju obeh gostov. Predstavljene so bile njihove knjige, avtor je bral v materinščini, Tinkara pa iz slovenskega prevoda knjig. Melvin pa je v tem času risal posamezne  prizore  iz prebranih zgodb.

Hvala vsem, ki so v  naši planinski koči pripravili lep dogodek in nam popestrili zimsko soboto.

Milan Mlakar

Več fotografij v galeriji.