POHOD MLADIH PLANINCEV NA ERMANOVEC (1026 m)

V soboto, 22. 4. 2023, so se mladi planinci odpravili na pohod na Ermanovec. 36 učencev vseh treh kočevskih osnovnih šol se je z mentoricami in vodnico že veselilo novega podviga.
Tokrat so se z avtobusom odpeljali na izhodiščno točko – Kladje. Tam so pomalicali, nato pa nadaljevali pot proti Ermanovcu. Pot se je začela po asfaltni cesti ter nadaljevala skozi delno ozelenel gozd. Hoja je bila dokaj lahka, ker ni bilo preveč strmih vzponov. Markacije so vodile mimo nekdanje vojašnice, kar je pri mladih planincih vzpodbudilo zanimanje in postavljanje vprašanj. Po nadaljnji hoji so prišli do kapelice, ob kateri se nahaja večji zvon. Ugotovili so, da je potrebne kar nekaj moči, da ga premakneš in da zvon zazvoni. Ob postanku je bil na grebenu čudovit razgled po okoliških hribih.
Od kapelice do vrha Ermanovca je bilo le še petnajst minut hoje po travnatem kolovozu, ki se je malce bolj vzpenjala. Na vrhu se je nahajala tudi skrinjica z žigom. Po kratkem počitku so se vrnili do kapelice, kjer je vse skupaj čakalo presenečenje. »Velikonočni zajček« je v okolici kapelice skril čokoladna jajčka, zato so se hitro podali v iskalno akcijo. Potem pa skoraj tekmovali v hitrosti odvijanja …
Od kapelice do koče pa ni bilo več daleč, zato so se hitro podali na pot. Pred kočo je planinsko skupino pričakal prijazen oskrbnik. V prijetni in prostrani koči so najprej pomalicali ter izpolnili planinske dnevnike, nato pa se pred kočo še malo poigrali ali se radovedno podali na bližnji breg v raziskovanje njene okolice.
Prijetno utrujeni in nasmejani so se odpravili nazaj po poti vzpona, v dolini pa je že čakal avtobus.

Za Mladinski odsek PD Kočevje
Nadja Oberstar