SLOVENSKA TURNO KOLESARSKA POT

ODSEK: (LOŠKI POTOK) – TRAVNA GORA – KOČEVJE – RAJHENAV – (MIRNA GORA)

Kočevsko je bogatejše za še eno označeno kolesarsko pot. Gre za odsek Slovenske turno kolesarske poti od Travne gore mimo Kočevja in Rajhenava do Mirne gore.

STKP v svojih 41 etapah in 1850 km, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi 50 planinskih koč, in doseže skupni vzpon skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Najvišja točka je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižja pa Piranske soline (1 m).

Kočevsko planinsko društvo skrbi za del etape 20 od Doma na Travni gori do Koče pri Jelenovem studencu in del etape 21 od Koče pri Jelenovem studencu do Rajhenava v skupni dolžini okoli 69 km. Na omenjenih odsekih, ki potekajo po gozdnih cestah in vlakah, obiščemo naravne in kulturne znamenitosti kot so Velika gora s Kočo na Travni gori, Jelenovim žlebom in Glažuto, nadaljujemo po pogorju Stojne, kjer se dotaknemo meje pragozda Strmec, obiščemo Kočo pri Jelenovem studencu ter se (peš) povzpnemo na Fridrihštajn. Mimo Kočevja in MTB centra Dolga vas, zavije v pogorje Roga kjer obiščemo vas Mačkovec, nadaljujemo na Lovski vrh, ki nas bo nagradil s lepimi razgledi proti jugozahodu in na mesto Kočevje. Od tu nadaljujemo do Križmanove koče, zavijemo na Roško cesto in se kmalu odcepimo proti Rajhenavu. Od tu naprej skrbi za pot PD Semič in lepo označena pot nas bo popeljala do Planinskega doma na Mirni gori.

Več o sami poti, tudi GPS sledi, najdemo na https://stkp.pzs.si/ in https://www.planinsko-drustvo-kocevje.si/odseki-pd-kocevje-2/turno-kolesarska-sekcija/

Pot je označena z modro belimi markacijami, Knafelčevo markacijo z modro črto, modrimi smerokazi in modrimi kažipoti, ki vsebujejo razdalje do dveh naslednji točk, nadmorsko višino stojišča in naziv društva, ki skrbi za odsek.