DVODNEVNI PLANINSKI TABOR MLADIH PLANINCEV V KOČI PRI JELENOVEM STUDNECU

Mladi planinci so po dveh letih končno le dočakali težko pričakovan dvodnevni planinski tabor, ki je nekakšna nagrada za vestne planince in vrhunec pohodov za minulo šolsko leto.
8. in 9. oktobra je 52 mladih planincev iz treh osnovnih šol na Kočevskem skupaj s svojima vodnicama in mentoricami preživljalo vikend na domačem terenu, v Koči pri Jelenovem studencu in njeni okolici.
Zborno mesto je bilo na parkirišču PD Kočevje v Podgorski ulici. Da ne bi v hrib nosili vso spalno in dodatno opremo, so jo lepo zložili v jeklenega konjička in breme na hrbtu je bilo takoj lažje. Nato pa se je po Grajski poti začela viti radoživa kolona mladih pohodnikov v veselem pričakovanju, kaj vse se bo dogajalo in kako bo minila planinska noč. Sledili so vmesni postanki za malo oddiha in nekaj požirkov pijače.
Ob prihodu pred planinsko kočo je bila že rahla potreba po hrani, nato pa namestitev po sobah oz. razporeditev po ležiščih. Iz kuhinje je kaj kmalu začel prihajati prijeten vonj, kjer so pridne roke oskrbnice Maje in vodnice Zinke že pripravljale kosilo. Po kosilu se je prilegel kratkotrajen počitek, nato pa ogled kraške jame, Jame treh bratov. S svetlobnimi telesi so si mladi planinci dodobra razsvetlili kraško jamo in opazovali njene lepote. Za nekatere je bil ta obisk veliko doživetje, saj so bili prvič v kateri od kraških jam.
Ob povratku je bilo med potjo potrebno nabirati naravne materiale, ki so jih nato na peščenem parkirišču uporabili za slikopise v naravni galeriji. Ta skupinska naloga je resnično dala lepe slikovne umetnine. Vsaka od njih je nosila svoj naslov in zanimivo zgodbo, ki so jo avtorji ustno predstavili navzočim pohodnikom.
Po vrnitvi h koči je bilo na vrsti iskanje skritega zaklada, ki je bilo zelo sladkega značaja. V popoldanskem času so se mladi pohodniki preizkusili na plezalni steni in ustvarjali v likovni delavnici. Po večerji je bilo zelo zanimivo druženje in petje ob tabornem ognju, za katerega so si si kurivo v bližnjem gozdu nabrali kar sami. Popolna tema in pohod z lučkami pa je med mlade planince pričaral prav čarobno vzdušje.
Noč je večini minila prehitro. Spati v sobi, v kateri je osem ali več vrstnikov je res zanimivo: eden smrči, drugi govori, tretji se obrača, četrti nekaj poje oz. se smeji … Ajoj, ajoj, le kako naj spim!
Nedeljsko jutro se je začelo z zajtrkom, nato pa priprava na pohod po Risovi poti. O le tej je mentorica povedala kar nekaj značilnosti in zanimivosti. Risova pot je mlade planince pripeljala prav na vrh Mestnega vrha, kjer je z razglednega stolpa segel pogled na mesto Kočevje in ostale vasi na Kočevske polju. Nekateri so stopali in sestopali malo bolj previdno in s strahom in si tako nabirali višinski izkušenj. Svoje dejavnosti in doživetja na dvodnevnem taboru so mladi planinci po kosilu strnili v svoje dnevnike in v ta namen pripravljen plakat. Nanj so malo pisali, risali, barvali, rezali in lepili, pa je nastal spomin, ki sedaj krasi hodnike na naših osnovnih šolah.

Vsi udeleženci letošnjega planinskega tabora, vodnici, mentorice in mladi planinci so v sodelovanju s PD Kočevje preživele en lep oktobrski vikend v naravi.

Težko je vse to opisati – to moraš preprosto doživeti.

Za Mladinski odsek PD Kočevje
Melita Berlan

Več fotografij v Galeriji mladinski odsek