POHOD NA KAMEN GRIČ OŠ OB RINŽI

POHOD MLADIH PLANINCEV NA KAMEN GRIČ (1016 m)

V mesecu marcu so je 29 mladih planincev Osnovne šole Ob Rinži (19 mlajših in 10 starejših) z vodnico Branko, mentorico Melito ter izkušenim planincem Francijem podalo na Kamen grič. Izhodiščna točka pohoda je bilo parkirišče pri Novi Štifti.

Na ta sobotni dan je zima še vedno kazala svoje zobe, saj je pohodnike med potjo spremljal mraz, ki ga je krepil veter in rahlo naletavanje snežink. Še dobro, da je bilo gostoljubje oskrbnika v Domu na Travni Gori tako prijazno in so lahko svojo prvo malico pojedli v samem domu. Poleg le te pa so si številni naročili in se posladkali s prav posebnimi palačinkami po obliki in okusu.

Pot je velike in majhne planinske korake vodila mimo planinskih tabel, kjer je bila tudi oznaka za Kočo na Kamen griču. Na označenem razpotju je smer vodila desno po zmerno strmem kolovozu, ki se je vzpenjal čez travnik do končnega cilja. Ne preveč velika koča, a v svoji notranjosti topla s prijetnima mlajšima oskrbnikoma. Kljub temu, da sta vsak čas pričakovala večjo skupino odraslih planincev in prostorski stiski, so tudi mlade planince iz Kočevja nad vse prijazno sprejela in postregla. Gotovo živita angleški pregovor: Kjer je volja, kje tudi pot. Napolnjeni želodčki, izpolnjeni dnevniki in skupinsko fotografiranje so pomenili povratek do Domu na Travni Gori, kjer je bila ta sobotna hoja zaradi neugodnih vremenskih razmer zaključena.

Do prihoda avtobusa je bil čas za prosto igro ali za pogovor s planinskimi prijatelji. Kmalu pa so se zaradi mraza vsi pohodniki premaknili v notranjost doma.

Na tem pohodu so mladi planinci gotovo doživeli vremensko izkušnjo, zakaj v nahrbtniku ni nikoli odveč dodatna jopica, rokavice in kapa. Vsem ostalim pa naj bo to v poduk in opozorilo.

Za Mladinski odsek PD Kočevje

Melita Berlan