Sobota, 2. 10. 2021 – Veliki Draški vrh (2.243 m) in Viševnik (2.050 m)

KDAJ: v soboto, 02. oktobra 2021 ob 6.00 uri
OD KOD: avtobusna postaja v Kočevju
VRNITEV: v soboto 02. oktobra 2021 v večernih urah

POTREBNA OPREMA:
osebna oprema:
– obrazna maska
– nahrbtnik
– visoki, čez gleženj segajoči planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom
– vremenu primerna oblačila
– vetrovka
– kapa in rokavice
– zaščitna sončna očala, sončna krema, pokrivalo
– osebna in zdravstvena izkaznica
– planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2021
tehnična oprema:
– zaščitna čelada
– pohodne palice

HRANA IN PIJAČA: Na poti bosta hrana in pijača iz nahrbtnika.

PREVOZ: avtobusni prevoz, v primeru premajhnega števila udeležencev lastni prevoz

POTEK TURE:
Sobotno turo bomo začeli na koncu ceste na Pokljuki (1.340 m), od koder se bomo napotili do planine Konjščice (1.438 m) ter dalje proti Jezercu ter Studorskemu prevalu (1.892 m). Po grebenu se bomo vzpeli na 2.243 metrov visoki Veliki Draški vrh ter z vrha sestopili v smeri Srenjskega prevala (1.959 m), ki ga bomo dosegli po prečenju strmih in izpostavljenih pobočij Malega Draškega vrha. Sledil bo vzpon na 2.050 metrov visoki Viševnik, od koder bomo sestopili na Pokljuko.

ZAHTEVNOST TURE:
Pot s Pokljuke do Studorskega prevala tehnično ni zahtevna, pot na vrh Velikega draškega vrha vodi po zaraščenem grebenu, ki je mestoma izpostavljen. Sestop z vrha vodi po travnatem pobočju, zato so nujni močni čevlji, vzpon na Srenjski preval pa po izpostavljeni polici, ki je le deloma zavarovana. Na vrh Viševnika se bomo povzpeli po deloma izpostavljenem grebenu, ki je mestoma skalovit, mestoma skrotast, v nadaljevanju pa ga zamenjajo travnata pobočja. Sestop z Viševnika vodi po nezahtevni poti. Na poti bomo v krušljivem svetu, zato je obvezna uporaba zaščitne čelade, nujni so močni čevlji z dobro narebrenim podplatom. Prav bodo prišle tudi pohodne palice, ki bodo še posebej dobrodošle med sestopom. Pred soncem je priporočljiva zaščita za kožo, oči in glavo.

ČASOVNICA
Pokljuka – Studorski preval: 2h 15′
Studorski preval – VDV: 1h 15′
VDV – Viševnik: 2h
Viševnik – Pokljuka: 1h 30′
Skupaj: 7h

PRIJAVE IN INFORMACIJE: Prijave bodo v torek, 28.09.2021, med 17.00 in 19.00 na sedežu PD proti plačilu stroškov ture. Informacije: Simon na tel: 041/373-184. Vodja ture je Simon Figar pomočnik pa Toni Žuk.

STROŠKI TURE: Stroški ture znašajo 20,00 EUR. Zaradi novega načina plačevanja proti izdaji računa, udeleženci stroške poravnate ob prijavi na sedežu PD.

Med prevozom do izhodišča in na turi se bomo ravnali po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Hribi so zakon!