12. 12. 2020 – Kulturni program v sklopu festivala Brati gore letos na daljavo

V soboto, 12. 12. 2020, je PD Kočevje že tretjič sodelovalo pri organizaciji in izvedbi dogodka OŠ Ob Rinži – Moč besede v objemu kočevskih hribov. S kulturnim dogodkom smo se pridružili mednarodnemu festivalu Brati gore oziroma Reading mountains, ki že od leta 2015 povezuje alpske dežele in ljudi, ljubitelje gora in literature. Kulturna prireditev se je v preteklih dveh letih odvila v Koči pri Jelenovem studencu, PD Kočevje pa je organiziralo javni pohod do koče. Zaradi trenutnih razmer je prireditev letos potekala v preko spleta obliki Zoom videokonference.

V sklopu festivala Brati gore se v tednu okrog mednarodnega dneva gora, ki ga obeležujemo 11. decembra, po vsej Evropi odvijajo številni kulturni dogodki. Festival deluje pod okriljem Alpske konvencije in povezuje alpske dežele, posvečen pa je dvema na videz zelo različnima področjema, goram in literaturi. Ob prebiranju številnih umetnostnih besedil, ki so jih navdihnile gore, ter ob besednem ustvarjanju učenk in učencev OŠ Ob Rinži pa lahko kaj hitro ugotovimo, da sta področji pravzaprav zelo povezani. Številni umetniki namreč svoje občutke ob občudovanju gora ali njihovem osvajanju prelijejo v besede in tako nastanejo slikovita prozna ali pesemska besedila. Takšna besedila je ustvarjal tudi kočevski besedni umetnik, Peter Vovk, ki smo se mu poklonili s prebiranjem njegove poezije in liriziranih proznih besedil. Kot častna gostja je na prireditvi nastopila kočevska pesnica Živka Komac, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik PD Milan Mlakar.

Gore, hribi in v našem okolju s hribi tesno povezana gozdna prostranstva so navdihnila tudi učenke in učenca OŠ Ob Rinži, ki so svoje občutke in misli zavili v poezijo. Vabilu k sodelovanju pa sta se odzvali tudi nekdanji učenki OŠ Ob Rinži, ki sta v ta namen prav tako napisali svoje avtorske pesmi. Interpretativnemu branju poezije o gorah sta se pridružila tudi nekdanja učenka in učenec, ki sta letos na prireditvi nastopila že tretjič. Literarni program so s posnetki svojih glasbenih nastopov oplemenitili mladi glasbenik in glasbenici.

Tinkara Hodnik