5. – 12. 9. 2020 – Osemdnevno potepanje po Sloveniji

Več fotografij v Galeriji

Letošnji letni planinski izlet, ki je bil načrtovan po planinah Bosne, je dolgo visel v zraku. Korona virus nam je vsem pristrigel peruti. Kmalu v začetku poletja je padla odločitev, da skušamo izpeljati izlet po naši domovini. In res se nas je zbralo 23 popotnikov. Večina je bila članov našega društva, pa še nekaj prijateljev Tonija Praha in…odhod.

V tednu dni smo prepotovali praktično celo domovino, le na morju nismo bili. Tudi hribi so bili izbrani tako, da smo vsi zmogli vzpone na njih. Imeli smo tudi precej drugih ogledov kulturnih znamenitosti, vse skupaj pa je bilo podkrepljeno s kar nekaj degustacijami.

Hodili smo po Bizeljskem, se vzpeli na prekmurski Triglav – Donačko goro, kljub megli prečili del Pohorja od Rogle do Kop, prehodili Veliko planino, osvojili Vitranc in Cipernik, tudi vrh Mežaklje – Jerebikovec je ostal pod nami. Za zaključek smo obiskali Škofjeloško pogorje ter Obelunec nad Vipavo.

Igrali smo se gospodo v gradu Štatenberg, spoznali grad Podsreda, obiskali smo domačijo Ivana Tavčarja ter se skrivali v rovih Rupnikove linije na Golem vrhu. V največji slovenski katedrali v Gornjem gradu so pokopani prvi slovenski škofje, svetišče na Ptujski gori je znana Marijina božja pot cerkev v vasi Goče pa ima veliko a žal prazno vinsko klet.  Ta značilna primorska vas ima kanalizacijo še iz rimskih časov, ko je bila v njej rimljanska posadka. V etno vasi v Rogatcu smo si ogledali  značilno domačijo iz začetka preteklega stoletja.

V vseh krajih so nas sprejeli krajevni vodiči ter nas seznanili z zgodovino kraja in njegovim življenjem. Večina pa se nas je najbolj razveselila degustacije piva v Podsredi, jutranjega zajtrka v špagetariji Gabaroni v Krmelju, pa domačih dobrot na Tavčarjevi domačiji, domačega zeliščnega čaja, pa žganjekuhe ter degustacije primorskih vin.

Da pa bi živeli čim bolj zdravo, so nas v Termah Snovik seznanili z Kneippovo metodo zdravljenja z vodo ter zdravilnimi zelišči, ki rasejo povsod po kopališkem naselju.

Potovanje je prehitro minilo v dobrem vzdušju in obiskovanju lepot slovenskih krajev.

Bojan