8. in 9. 8. 2020 – dvodnevna tura na Razor (2.601 m), Planjo (2.453 m) ter Stenar (2.501 m)

KDAJ: v soboto in nedeljo, 08. in 09. avgusta 2020
OD KOD: avtobusna postaja v Kočevju ob 4.00 uri
VRNITEV: v nedeljo, 09. avgusta 2020, v večernih urah

POTREBNA OPREMA:
osebna oprema:
– obrazna maska
– nahrbtnik
– visoki, čez gleženj segajoči planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom
– vremenu primerna oblačila
– vetrovka
– kapa in rokavice
– sončna očala, sončna krema, pokrivalo
– osebna in zdravstvena izkaznica
– planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2020
tehnična oprema:
– zaščitna čelada
– plezalni pas
– samovarovalni komplet
– pohodne palice

HRANA IN PIJAČA: Po prihodu na Kriške pode se bomo okrepčali v Pogačnikovem domu, kamor se bomo tudi vrnili po vzponu z Razorja in Planje prvi dan. Na poti bosta hrana in pijača iz nahrbtnika.

PREVOZ: avtobusni prevoz

ZAHTEVNOST TURE: Pot iz doline Vrat na Kriške pode je mestoma zahtevna. Na sedlo Planja se bomo vzpeli po gruščnati, mestoma zahtevni poti, na vrh Razorja ter na Planjo pa po zahtevni poti, ki je mestoma izpostavljena, varovala pa so zelo skopa. Pot na sam vrh Razorja je navpična, mestoma previsna in zavarovana z jeklenico. Pot na Stenar poteka po grušču in skalovju. Zaradi nevarnosti padajočega kamenja je obvezna uporaba zaščitne čelade, nujni so močni čevlji z dobro narebrenim podplatom. Prav bodo prišle tudi pohodne palice, ki bodo še posebej dobrodošle drugi dan med sestopom. Pred soncem je nujna zaščita za kožo, oči in glavo.

POTEK TURE:
Avtobus nas bo pripeljal v Vrata (1.000 m), od koder se bomo preko Sovatne in skozi Dovška vratca napotili do Pogačnikovega doma (2.050 m), kjer bomo imeli postanek za malico. Pot nas bo vodila dalje na sedlo Planja (2.349 m), od koder se bomo povzpeli na vrh Razorja (2.601 m), sestopili nazaj na sedlo in se povzpeli na 2.453 m visoko Planjo. Med vzponom si bomo ogledali Utrujeni stolp ter občudovali vrtoglave poglede v dolino Mlinarico. Z vrha Planje bomo sestopili do Pogačnikovega doma, kjer bomo nočili. Drugi dan se bomo vzpeli na 2.501 m visok Stenar, z vrha pa sestopili skozi Sovatno v dolino Vrata na malico do Aljaževega doma (1.015 m) in dalje na parkirišče, ker nas bo čakal avtobus.

ČASOVNICA:
1. dan
Vrata – Pogačnikov dom 4h 45′
Pogačnikov dom – sedlo Planja 1h 30′
Sedlo Planja – Razor 1h 30′
Razor – sedlo Planja 1h
Sedlo Planja – Planja 30′
Planja – Pogačnikov dom 1h 45′
Skupaj: 11 h

2. dan
Pogačnikov dom – Stenar 2h 15′
Stenar – Dovška vratca 1h 15′
Dovška vratca – Vrata 3h 30′
Skupaj: 7h

PRIJAVE IN INFORMACIJE: Prijave bodo v torek, 04.08.2020, med 17.00 in 19.00 na sedežu PD proti plačilu stroškov ture. Informacije: Simon na tel: 041/373-184. Vodja ture je Simon Figar pomočnik pa Tone Ožbold.

STROŠKI TURE: Stroški ture znašajo 40,00 EUR. Zaradi novega načina plačevanja proti izdaji računa, udeleženci stroške poravnate ob prijavi na sedežu PD.
Med prevozom do izhodišča, na turi ter med bivanjem v koči se bomo ravnali po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Hribi so zakon!